ENERGYS

MIÉRT ETESSÜNK NYÁRON IS MASH-T

Ing. Darina Havlíčková

A mash (kása) állagú takarmány évek óta a sport- és munkalovak takarmányozásának különleges részét képezi. Ez a takarmányozási forma már a múlt század elején kialakult a katonai és munkalovak takarmányozásában. Később szinte minden sportistállóban főzték a klasszikus, szinte állandó receptúrájú, búzakorpát, árpalisztet, néha kukoricát, lenmagot és sót tartalmazó főtt, kásás takarmányt, amelyet csak „cefrének” hívtak. Ezt a cefrét talán mindenki ismeri, aki járt már versenyistállók környékén. A hosszú ideig főtt árpa, kukorica és lenmagpüré jó illattal töltötte meg az etetőket, és bennünket, idősebbeket a lovaknál töltött téli estékre emlékeztet.

Napjainkban a kásás és a nedves takarmányok etetése ismét reneszánszát éli. A mash a legtöbb nagy takarmánygyártó portfóliójának része. Az órákig tartó főzést és a ragacsos tűzhelyeket többnyire felváltotta a mash instant formája, amelyet egyszerűen le kell önteni meleg vagy hideg vízzel. ENERGYS csapatunk sem zárkózott el tőle, és külföldi partnerünkkel és a Heřmanův Městec-i Állatorvosi Klinikával együttműködve kifejlesztettük a gabonamentes, rekondicionáló és regeneráló Energys MASH-t müzli formájában.

A MASH EGÉSZ ÉVBEN MEGFELELŐ

A mash számunkra, régi lótenyésztők számára természetesen a téli időszakhoz kapcsolódik, amikor a mi szélességi körünkön a lovak nélkülözik a  természetes legelő növényeit, a hőmérséklet pedig néha jóval fagypont alá süllyed. Régebben ebben az időszakban ért véget a szabadtéri versenyszezon, amelyben a lovak főként koncentrált száraztakarmányt fogyasztanak, és beáll a nyugalmi időszak. Mind a kiképzésben, mind az adagokban természetesen lazítás jön. A mash ideális volt ehhez.

A lovak tenyésztésének és sportcélú felhasználásának feltételei azonban változnak. Napjainkban a sportszezon gyakorlatilag soha nem ér véget, a lovas komplexumok és csarnokok télen is lehetőséget nyújtanak a lovak edzésére és versenyeztetésére, és a nyári és a téli sportszezon közötti különbségek (a versenylovak és az ügetőlovak kivételével) minimálisak.

A mash nem csak szezonális takarmány, ma már egész évben széles körben használják a lovak takarmányadagjában.

MASH A SPORTLOVAK SZÁMÁRA

Felhasználása egész évben lehetséges a sportlovaknál, különösen a több napos versenyeken, ahol az adagok kihasználják nagyobb emészthetőségét, és a sportlovak részéről jól fogadott állagát. A mash természetes módon pótolja a versenyek során az izzadással elvesztett folyadékot, megnyugtatja a gyomrot, és vonzó állagával és ízével ráveszi a takarmány elfogadására még azokat a lovakat is, amelyek a közös versenyistállókban idegesek és kevésbé képesek enni.

A sportlovak számára általunk gyártott Energys MASH ezért emiatt  (azaz főként a regeneráció érdekében) tartalmaz

  • szerves ásványi anyagokat könnyebben hozzáférhető formában, a fokozott izzadás okozta folyadék- és nyomelemveszteségek pótlására,
  • lenmagolajat, amely támogatja az egészséget és az immunitást, valamint pótolja az elveszett energiát,
  • megfelelő mennyiségű, jó minőségű rostot, amely néha hiányzik a sportlovak takarmányából, a lovaknak azonban nagy szükségük van rá különleges emésztőrendszerük miatt,
  • és mindenekelőtt prebiotikumokat és probiotikumokat, amelyek jó állapotban tartják a mikrobapopulációt a vastagbélben, amely a stresszes és túlterhelt lovak esetében nagyon leépül.

Az Energys MASH-t az ideges és válogatós lovak számára almarost, sárgarépapehely és búzakorpa teszi ízletesebbé és egyben vonzóvá.

MASH IDŐSEBB ÉS BETEG LOVAK SZÁMÁRA

A lovak másik kategóriája az idősebb vagy beteg lovak, amelyek egész évben kaphatják az Energys MASH-t. Az életkor vagy a különböző betegségek szintén nem kötődnek a szezonhoz vagy az évszakokhoz.

Az Energys MASH kiválóan alkalmas idősebb, rosszabb minőségű fogakkal rendelkező, különböző metabolikus szindrómáktól szenvedő vagy gyomorfekélyes lovak számára. E diagnózisok esetén a MASH ízletes, az egészségügyi és állategészségügyi előírásoknak megfelelő takarmányt biztosít, gabonaféléktől mentesen. A lenmagolaj biztosítja a regenerációt és az immunitást ezeknél a beteg vagy idős lovaknál. Biztosítja továbbá a megemésztett táplálék zavartalan áthaladását az emésztőrendszeren azon lovak esetében, amelyeknél gyakrabban fordul elő székrekedés, kólika vagy gyomorgörcs, illetve kisebb száraztakarmány felvétel. Alkalmas olyan lovak számára is, amelyek emésztőrendszert érintő műtéten estek át.

Kiválóan alkalmas olyan lovak számára, amelyek nem kaphatnak gabonaféléket, akár allergia, akár anyagcsere-betegség (IR, Cushing, stb.) miatt. A gyomorfekélyben szenvedő lovak általában nagyon nehezen fogadják el a száraz, kemény vagy pelletált takarmányt, mivel érzékeny gyomrukat irritálja ez a fajta takarmány. Az ebben szenvedő lovak gyakran visszahúzódnak a takarmánytól, a takarmányfelvételt halogatják... nem eszik meg az adagjukat. Általában minden probléma nélkül elfogadják a pépesített eledelt, és ez a forma az egyetlen módja jólétük fenntartásának és a szükséges tápanyagok takarmányadagban történő bevitelének.

HOGYAN KELL ELKÉSZÍTENI A MASHT

A jól elkészített mash állaga kásás (nem leveses), hogy a tápanyagok jól hasznosuljanak a vékony- és vastagbélben, és a takarmány áthaladása a ló gyomrában ne legyen túl gyors. Az általunk gyártott Energys MASH esetében a víz és a MASH aránya körülbelül 1,5 az 1-hez.

Langyos vízzel önthetjük le, és hagyjuk, hogy duzzadjon min. 30 percig, ideális esetben 1 óráig. Ezután állaga ideális a ló emésztése számára, és teljes mértékben helyettesítheti a takarmányadagot.

>> UGRÁS A TERMÉKRE