ENERGYS

A LOVAK ETETÉSE ŐSSZEL

Ing. Darina Havlíčková

Az ősz sajátos évszak a mi földrajzi szélességi körünkön, ennek hatása a lótenyésztés irányításában is alapvetően megmutatkozik. E lényeges változásnak az oka a legelők fokozatos öregedése, a rövidülő napok körülményei között növő gyógynövények fajtaváltozása, valamint a cukrok és rostok arányának változása. Ez a változás a cukrok rovására és a rostok javára történik (a növényi szövetekben növekszik a cellulóz, a hemicellulóz, a lignin és a kutin aránya). Egyszerűen fogalmazva, a legelők ebben az időszakban rosszabbul emészthetővé válnak, a lovak kevesebb időt töltenek legeléssel, és a takarmányadagok egyre inkább a szárított és tartósított takarmányoktól függenek. A fiatal gyepeken a szerves anyag emészthetősége elérheti a 90%-ot, a növényzet öregedésével ez 40%-ra csökken, ami kevesebb mint a fele. Ez a változás a sportlovak és a tenyész- vagy hobbilovak takarmányadagjaiban nagyon eltérő módon nyilvánul meg.

A sportlovak általában nagyon kevés időt töltenek legelőn, ha a szabadban mozognak, akkor általában csak rövid ideig, vagy korlátozott térben, illetve körpályán. Takarmányadagjuk általában egy alaptápból (Standard vagy Extra Energys® granulátum, Dynamix vagy Coldmix, vagy Herbic, illetve Mash müzli) és egy konzervált száltakarmányból, azaz szénából vagy vágott takarmányból áll (esetleg szenázsból, amelyet általában télen etetnek). A sportlovak takarmányadagjai egész évben stabilak, és általában nem változnak a legeltetési szezonnal. A legelő növényzete általában nem teszi ki takarmányadagjuk több mint 10-20%-át, ezért a legelő növényzetében bekövetkező változások nem befolyásolják nagymértékben takarmányozásukat.

A 24/7 legelőn tartott tenyész- és hobbilovakat, illetve a 24/7 legelőistállóban tartott, vagy a kombinált 12/12-es, 8/16-os, stb. istállóban tartott lovakat nagymértékben érinti az évszakváltás. Rendszerint már áprilisban szabad legelőre terelik őket, és egyes lovak esetében a legeltetés a takarmányadag több mint 70%-át teszi ki április és szeptember között. A nagyon fiatal állományok az első kaszálások után nyár közepén átlagossá válnak, szeptembertől pedig a második kaszálások (sarjúzások) után már kifejezetten öreg állományok, amelyek többé-kevésbé csak a lovak „szórakoztatására” szolgálnak a szabadban. Ha a lovak szeptember és november között több mint 5 órát töltenek a legelőn (ezt mindig a csapadék, az időjárás és a legelő magassága alapján kell megítélni), akkor már szénát is kell kapniuk a karámjukban, és természetesen friss forrásvizet is az egész legeltetési időszak alatt.

A tenyészlovakat (itt különösen a kancákat kell érteni a csikózás után) a legeltetési időszakban a legeltetés mellett alaptakarmánnyal is kell etetni (Energys® Pony vagy a laktáció első három hónapjában ideális a Standard + zab), ősz elején fokozatosan szénával is, a csikók hozzáetetését a legeltetés mellett 3-5 hónapos koruk között kell elkezdeni Energys® Baby takarmánnyal, az anyjuk tejhozamától függően. A kancákat az elapadás után a legelőről  vissza kell állítani a reprodukciós takarmányadagokra (Energys® Pony vagy Relax és zab).

A fiatal lovaknak az őszi elválasztás után Energys® Baby takarmányt és a darált zabot kell adni, ez ideális esetben szenázs vagy nagyon jó minőségű széna (lehet lucerna is).

A fiatal lovak elválasztását nálunk alapvetően befolyásolja az évszakváltás is.

A tavasszal friss fűben született csikókat általában nyáron az anyjukkal együtt legelőn tartják. Az elválasztás idején paradox módon több változással találkoznak, mint csupán az anyjuktól való elválasztás, mivel szintén ekkor zajlik a beilleszkedés a fiatal lovak csordájába. Mindezekhez a változásokhoz hozzáadódik a takarmányváltás az előnevelésben, valamint a száraz vagy konzerv szálastakarmányra való áttérés. Számos tanulmány kimutatta, hogy az elválasztás után a fiatal ló egy nagyon nehéz időszakot él át, amikor a növekedési görbéje egy ideig stagnálhat, és a ló általában ezt a veszteséget már nem éri utol. Hogy megelőzzük a fiatal lovak növekedési görbéjének hosszabb távú csökkenését vagy stagnálását, az elválasztás előtt (még az anyaállat alatt) el kell kezdeni az úgynevezett starter (Energys® Baby) és a zab etetését. Többnyire elég, ha a csikónak csak kis mennyiséget adunk ebből a starterből a kanca alatt, ezt az anyától elkülönítve, vagy kézből kell etetni. Az elválasztás pillanatától kezdve, amikor a csikó fiatal lóvá válik, folyamatosan folytatjuk a starter (Energys® Baby és zab) etetését, a törékeny bélflóra pedig folyamatosan ugyanazt a fajta alaptápot kapja, és így stabilizálódik. Ez megelőzi mind a növekedés visszaesését, mind a komplikációkat és az emésztési problémákat (kólika, hasmenés, székrekedés stb.). A starter (Energys® Baby) takarmányt legalább az elválasztást követő első télen át kell etetni, az új fűig és a legeltetésig. Ideális esetben az első télen extrudált lennel kellene kiegészíteni (Energys® Omega) kb. 150 g/ló/nap mennyiségben.

A hobbilovaknak és a közepes terhelésnek kitett sportlovaknak a legelőistállóban egész idő alatt, azonban minimum augusztustól naponta legalább kétszer alaptakarmányt kell adni (a terheléstől függően Energys®PonyRelaxStandard illetve Coldmix, Herbic vagy Fiber müzli),a terhelésnek nem, vagy csak kevéssé kitett idősebb lovaknak pedig a legeltetési időszakban rendszeresen, legalább naponta egyszer (ideális esetben este) áztatott takarmányt kell adni az Energys® NATURE termékcsaládból (CukorrépaszeletMalátavirág, granulált korpa) vagy az Energys® Mash termékekből, illetve az Energys® Pony takarmányt. Szeptembertől ezt az adagot naponta kétszer kell etetni. Problémás fogakkal vagy egyéb krónikus betegséggel és metabolikus szindrómával küzdő idősebb lovaknál ezt a takarmányt naponta kétszer, egész évben kell  adagolni.

Szeptember elején, kivétel nélkül minden ló kondícióját elkezdjük felkészíteni télre. A takarmányadagok a téli időszakra készülnek, amikor a lovakat nem lehet majd legeltetni, nem lehet friss füvet tenni az adagokba, és a hőmérséklet jelentősen csökken. Ez azt jelenti, hogy több minőségi szénát vagy szenázst kell adni az adagokhoz. Természetesen ilyenkor több vizet is kell adni, mivel ezek a száraz ömlesztett takarmányok több szárazanyagot tartalmaznak (pl. a széna 85%-ot), mint a fű (30% szárazanyag), és a lovaknak szükségük van arra, hogy a megemésztett táplálék ugyanolyan állagú maradjon, hogy ne alakuljon ki székrekedéses kólika, amikor a legeltetésről a szénára váltanak. Emiatt, valamint az anyagcsere támogatása érdekében a nyári szőrzetről a télire való átállás során nagyon ajánlatos a lovak őszi adagjába lenmagot adni, vagy főtt (Energys® Egész lenmag), vagy extrudált állapotban (Energys® Omega).

Ősszel célszerű a takarmányadagokba méregtelenítő és egészségfejlesztő takarmányokat (Energys® Omega Gold – len és spirulina, Energys® Mash - probiotikumok, len), gyógyteákat (méregtelenítő, légúti problémákra) és müzlit (Energys® Herbic) is beiktatni, valamint ajánlott a máriatövis és a májkéreg fogyasztása, és adhatunk több C-vitamint is (csipkebogyó, alma, sárgarépa stb.).

Fotó Eliška Váchalová