ENERGYS

BÚZAKORPA

Ing. Darina Havlíčková

ENERGYS® BÚZAKORPA - granulátum

A liszt előállítása során melléktermékként előállított búzakorpa napjainkban sokat vitatott alapanyag mind takarmány előállítása, mind az emberi táplálkozás szempontjából, és sok mítosz fonódik össze vele. A laikusok gyakran csak a malomipari hulladéknak tekintik, és ezért képesek természetes bizalmatlanságot vagy akár félelmet kelteni a használatukkal szemben. Ez azonban nem helyénvaló. Annak érdekében, hogy megértsük és értékeljük kivételes tulajdonságaikat, arra kell összpontosítanunk, hogy miből is áll a korpa, és fel kell ismernünk, hogy a gabonamag élő organizmus, amelynek célja a következő növénygeneráció folytatódása.

Morfológiai szempontból a gabona összetétele megközelítőleg azonos minden gabonafajtánál, és nagyrészt csak a gabona egyes rétegeinek és alakjának arányaiban különbözik. A gabona magja körülbelül 60-70%-ban poliszacharidokat, 9-14%-ban fehérjét és körülbelül 1-5%-ban zsírt tartalmaz. A B és E csoportú vitamin-tartalom szempontjából is fontos. Az ásványi anyagok közé, amelyek inkább jelen vannak a gabona bevonatának rétegeiben, mint az endospermiszben, tartozik pl. a kalcium, vas, magnézium, réz, mangán, cink és foszfor. Mennyiségük nagyon változó a növény típusától, az éghajlati viszonyoktól és az agrotechnikai termesztéstől függően.

A korpa, amelyet exospermnek nevezhetünk, nagyon fontos szerepet játszik a gabona a külső mechanikai vagy biológiai behatásoktól való védelmében. Ezért nagy mennyiségű bioaktív anyagot is találunk a korpában, amelyek elősegítik az endospermium védelmét.  Az aleuron réteg alkotóelemei, amelyek gazdagok gluténmentes fehérjékben, és más bevonórétegek alkotóelemei, amelyeket különösen fontosnak tartunk a poliszacharidok és más anyagok fontos csoportjának forrásaiként, és amelyeket általában rostnak lehet nevezni, szintén átjutnak korpába.

A fentebb leírt okok miatt a korpa nemcsak az egyik legfontosabb takarmány-alapanyag, hanem "funkcionális élelmiszer" is, amelyről kimutatták, hogy a korpával dúsított gabonafélék napi fogyasztása csökkenti az elhízás, vastagbélrák és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A mi cégünk is felhasználja a korpát. A magas rosttartalomnak és az alacsony fehérjetartalomnak köszönhetően a legtöbb lovak számára előállított takarmánykeverékben szerepelnek, de más háztartási és haszonállatok nagyon érzékeny fajtái, pl. nyulak, malacok, csirkék stb. számára is alkalmasak. Mindezek a kategóriák abszolút stabil és ellenőrzött keverékeket igényelnek, ezért a nyersanyag felhasználásánál laboratóriumi elemzéseket végeznek annak minőségének meghatározása érdekében, ami abszolút kardinális kérdés számunkra, mint a Cseh Köztársaság vezető takarmánygyártója számára. A minőség fenntartása érdekében a termelési folyamat egésze során, cégünk tanúsított beszállítóktól vásárolja a korpát, mely tanúsítás az egyes malmok rendszeres mintavételezésén alapul. Csak azokkal a beszállítókkal dolgozunk, akik megfelelnek a mi speciális követelményeinknek, így elválaszthatjuk az instabil ellátást az őrlési folyamat különböző szakaszaiban, és ellenőrizhetjük a korpaőrlés mértékét is.

Mivel a korpa természetes tulajdonságai vonzzák a levegő páratartalmát, ami az alapanyag romlásához vagy penész kialakulásához vezethet, megfelelő figyelmet fordítunk az alkalmas tárolásra is, ami fontos szerepet játszik az alapanyag minőségében. Mivel még az állatok legérzékenyebb kategóriái számára is állítunk elő takarmányt, nemcsak a mikotoxinok, például a DIO (hitoxitoxin) tartalmára szigorú belső határértékek vonatkoznak ránk, hanem a szigorú belépési határértékek is, amelyeket a laboratóriumi kollégák, a minőségi osztály munkatársai felügyelnek, és végül, de nem utolsósorban állati táplálkozási szakembereink figyelnek rá a receptek készítése során. Vevőink igényeinek kielégítése és minőségi alapanyag biztosítása érdekében a fenti okokból a búzakorpa granulált formáját választottuk a kereskedelemben történő értékesítésre, amely stabilabb és tárolásra alkalmasabb.

Maga a búzakorpa népszerű és megszokott étel minden ló számára. Nagyon ízletes, még a válogatós lovak is szívesen fogadják. Enyhén hashajtó hatású, ezért gyakran a hagyományos stabil cefre részét képezi. A lovakban elősegíti a telítettséget és stabilizálja a béltartalmat a megfelelő konzisztenciáig, és hasmenés ellen hat. Enyhén megduzzad, tehát érzékeny és a nyelőcső eltömődésére hajlamos lovak esetén át kell áztatni és nem szabad szárazon adagolni. A korpa nem nagyon alkalmas lófélék számára monodiétaként, azaz mint egyetlen takarmány. Ez az egyoldalú takarmányozás, különösen a fiatal, növésben levő lovak esetében, megzavarhatja az ásványi anyagcserét. A korpa Ca és P aránya nagyon szoros, ezért magas a P tartalma. A gabona foszforát nagyrészt a gabona bevonatában tárolják fitát formájában, amely a többi állatállománytól eltérően, lovak számára jól használható.